Adresa: Liburnijska 7a 51414 Ičići, Croatia
Telefon: +385 (0) 51 704 187
E-mail: tz-icici@ri.t-com.hr • www.icici-tourism.com
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regata Melkior Paragvaj

Temelj manifestacije je kulturno povijesna i tradicijska baština. Na natjecanju imaju pravo sudjelovati tradicijske drvene barke : batana, guc, pasara, gajeta, leuti  i brojne druge, a moraju biti opremljene tradicijskim jedrima: oglavno, sošno, latinsko i slično.

Baština, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost. To je zajedničko bogatstvo u svojoj raznolikosti i posebnosti, a njena zaštita jedan je od važnih čimbenika za prepoznavanje, definiranje i afirmaciju kulturnog identiteta.

Cilj manifestacije je da se okupi velik broj sudionika i posjetitelja te da se očuva pomorska, ribarska i brodograđevna baština. Važno je podignuti ljudsku svijest o očuvanju izuzetne vrijednosti. U sklopu manifestacije izlažu se autohtoni proizvodi i suveniri uz bogatu gastronomsku ponudu. Ova turistička atrakcija prilika je za
oplemenjivanje ponude mjesta Ičići uz interakciju svih gospodarskih subjekata.

 

_____________________________________________

basPopratno na edukacijski dio manifestacije, dan ranije, u petak, 2.rujna.2016.godine u 18.00h u prostoru restorana Commodore, održao se okrugli stol na temu maritimne baštine uz predavače i njihove goste. Okrugli stol je bio otvorenog tipa, u cilju edukacije i podizanja svijesti o vrijednosti i očuvanju maritimne baštine te promocije iste kao turističkog proizvoda.

Predavači i njihova predavanja su se odvijala sljedećim redoslijedom:
prof.dr.sc. Roberto Žigulić – O starim Lovranskim i Ikarskim pomorcima,
prof. dr. sc. Robert Mohović – Očuvanje i revitalizacija maritimne baštine – iskustva i izazovi,
doc.dr.sc. Jakov Karmelić – Maritimna baština kao turistički proizvod,
prim.prof.dr. Marjan Skalicky – Nastanak pomorskog brodarskog društva Sidro 1940.,
Željko Skomeršić – Maketarstvo i kolekconarstvo,
dok je završni dio bio posvećen diskusiji na spomenute teme.

bastPosebna čast je napomenuti prisustvo najstarije barke-učesnika – Kvarnerski guc Frane&Molly, izgrađenog u Lovranu 1938.godine, vlasnika Dine Miščenića, kormilara Frane Šijana koji je dobio plaketu za učesnika najstarije tradicijske barke na jedra
Gosti iz Maribora također su sudjelovali na regati, i to kao članovi brodarskog društva „Sidro“ osnovano 1948.godine, koji su za ovu posebnu prigodu predstavili svoje brodice i to:
MB 01  – Jadranska jola (Partizanka, 1949)
MB 03 –  Olimpijska jola (Marina, 1938)

SPONZORI
Sponzori manifestacije su Paragvaj tours, Aci Marina Opatija, Generali osiguranje, Grad Opatija, Mjesni odbor Ičići, Športsko ribolovni klub Ičići, TA Marea, Domicil, YC Croatia, Visintin vinarija, Lučica Ičići, Restaurant Aurora, Bogus, Klapa Ris, Kalina Rijeka, Orada trade, pekara Korina, Buretić, Casa Marsic i Bod Ugostiteljstvo, a ista se održala u organizaciji Turističke zajednice mjesta Ičići.

PROMOCIJA
Za što bolju promociju pripremljeni su pokloni za sve sudionike i goste manifestacije, majice, šeširi, bedževi, šalice, kemijske olovke i ostalo

basti

_____________________________________________

REGATA BARKAJOLA ”MELKIOR PARAGVAJ”rbmp-1
Regata tradicijskih barki na jedra
Ičići, 2. i 3. rujna 2016. godine

Organizatori : Turistička zajednica mjesta Ičići
Liburnijska 7A, 51414 Ičići
www.icici-tourism.com

O REGATI:

Regata barkajola ”Melkior Paragvaj” održala se u subotu, 3. rujna, sa startom u 14,00 sati iz Lučice, akvatorij Ičići – Ika – Ičići. Pravo nastupa na regati su imale tradicijske barke tipa guc, gajeta, leut, pasara, batana,… opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo). Ova regata održavala se u sklopu 8. Dana Ičića, koji su trajali 3 dana, od 1.-3.rujna. Manifestacija je povezala sve sudionike te je upotpunjena dodatnim cjelodnevnim sadržajima uz edukacijski i zabavni program, zauzela pravo mjesto druženja i razmjene znanja, uz bogatu eko i eno ponudu za promociju mjesta.

rbmp-2Za goste koji su htjeli promatrati regatu s mora, bio je organiziran polazak brodova kako slijedi :
1. “JADERA” : polazak: M.Draga, 13.00 – Medveja 13.15 – Lovran 13.30
2. “MELKIOR” : polazak Volosko – 13.00 – Opatijski mul 13.15 – Admiral 13.30

Ičići – 2. Regata barkajola ”Melkior Paragvaj” je održana na plovidbenoj ruti Ičići – Ika – Ičići. Pozivu organizatora odazvalo se 12 posada u kvarnerskom i lovranskom gucu, pasari, batani te joli, a cjelokupnu manifestaciju nadgledao je regatni odbor u sastavu Luciano Lippe i Silvano Rafaelli.

U klasi kvarnerskog guca, ciljnu ravninu prvi je presjekao guc ‘Kade si’ timunjera Mirka Dujmovića, drugo mjesto pripalo je posadi guca ‘A je to’, a treće ‘Frane & Molly’. U klasi Lovranskog guca najbolja je bila posada okupljena u barci ‘Don Ćićo’ timunjera Ivice Grbca, dok je drugo mjesto osvojio Boris Abram.

Mauro Tessitori u pasari Pepi bio je najuspješniji u spomenutoj klasi, dok je drugo mjesto svojio Zvonko Piglić u barci Tina. Robert Mohović je s batanom ‘Pepo i unuci’ osvojio prvo mjesto. Gosti iz Slovenije, zauzeli su prva mjesta u prekrasnim jolama, kojima je subotnja regata bila prvi dodir s morem, a medalje su osvojili Zdravko Podgornik i Bojan Vračko. Cjelodnevno druženje okončano je podjelom medalja i priznanja te prigodnim druženjem koje je dodatno oplemenila bogata eno i gastro ponuda te zabava s glazbom uživo.

rbmp-3Rezultati regate po kategorijama

Kategorija:

Kvarnerski guc:

1. OP 973 – Kade si – Mirko Dujmović, Lovran

2. OP 1426 – A je to – Feručo Brubnjak, Ika

3. OP 336 – Frane&Molly – Frane Šijan, Lovran

4. OP 33 — Branko Marinović, Lovran

5. OP 3871 – Nono Mate – Zoran Srdić, Opatija

Lovranski guc:

1. CS 1655 – Don Ćićo – Ivica Grbac, Lovran

2. OP 551 — Boris Abram, Lovran

Pasara:

1. OP 231 – Pepi – Mauro Tessitori, Lovran

2. MD 132 – Tina – Zvonko Piglić, Ika

rbmp-4Batana:

1. MD 6 – Pepo i unuci – Robert Mohović, Mošćenička Draga

Van kategorije ( gosti iz Maribora ) jedrilice:

MB 01 – Jadranska jola – Zdravko Podgornik, Maribor

MB 03 – Olimpijska jola – Bojan Vračko, Maribor

PUBLIKA:

Regata barkajola interesantna je svim dobnim skupinama. Time još više ima potencijala dobivati na popularnosti. Ipak, postoji i ciljana skupina, vezana isključivo za struku, jer  izrada jedara i upravljanje tradicijskim plovilom zahtijeva posebno umijeće. Isto tako, radi se o obiteljskoj tradiciji, koja se prenosi s koljena na koljeno, jer gostima koje prevoze, barkajoli nisu samo taksisti nego i prijatelji pa je i svojevrsna turistička atrakcija.

ZAHVALE:

Zahvaljujemo svim sponzorima, sudionicima i posebno predavačima koji su doprinjeli raspravi i podizanju svijesti za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre. Također, gostima iz Maribora, posadi koja je imala čast sa svojim jolama po prvi puta zaploviti u moru.

rbmp-5

______________________________________________

REGATA BARKAJOLA ”MELKIOR PARAGVAJ”
Regata tradicijskih barki na jedra
Ičići, 6. rujna 2014. godine

Organizatori : Paragvaj Tours, Turistička zajednica mjesta Ičići
Liburnijska 30, 51414 Ičići
www.icici-tourism.com

O REGATI
1.REGATA BARKAJOLA ”MELKIOR PARAGVAJ” održana je u subotu 6. rujna 2014.g. u akvatoriju Ičića. Regatno polje : Ičići porat – Villa Ariston, Punta Kolova – Ičići porat.

Točno u 14,oo sati startalo je 9 barki. Svi prisutni gledatelji i gosti Ičića imali su prilike pogledati sportsko nadmetanje u kvarnerskom i lovranskom gucu, leutu i pasari, a iako je regata bila revijalnog karaktera, u 17 sati održana je podjela plaketa uz zdravicu.

Ičići su se ove godine po prvi puta uključili u regate tradicijskih barki na jedra koje se na Sjevernom Jadranu 2014. godine održavaju puna četiri mjeseca. Počinju 10. svibnja regatom na Rabu i završavaju 13. rujna u Nerezinama.

Predzadnja u nizu održala se 1. regata barkajola ”Melkior Paragvaj”.

CILJ
Glavni cilj je promicanje turizma mjesta Ičići te očuvanje i revitalizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.

S obzirom da se sve više radi na važnosti očuvanja i promicanja tradicijskih plovila, svake godine postoji sve više interesa za ovakvu vrstu manifestacije te mnogi poduzetnici, obrtnici, ugostitelji, brodari i ribari daju svoj doprinos u realizaciji ovakvih događanja.

Osim što je sportsko rekreativna, ovo je i turistički promotivna manifestacija, koja ima namjeru da uđe u tradiciju održavanja svake godine i tako postane motiv dolaska brojnih gostiju, ljubitelja maritimne kulture u mjesto Ičići.

STVARANJE NOVOG PROJEKTA – SURADNJA U ZAJEDNICI
Ova regata održala se u sklopu 6. Dana Ičića, koji traju tri dana, od 5. – 7. rujna, u organizaciji Mjesnog odbora Ičići. Glavni organizatori Regate su Paragvaj Tours i Turistička zajednica Ičići. Uz samo održavanje regate bilo je izuzetno mnogo popratnih sadržaja : tako su uz klapu Ris, koja je za početak izvela tradicionalnu melodiju Bitte schön Barke fahren, i još mnoge poznate skladbe liburnijskog kraja, prezentaciji  pridonijeli brojni eno i gastro ponuđači, sa kojima je ova manifestacija dobila izuzetnu kvalitetu kao jedan posve novi projekt.

Prema programu, za sve sudionike bila je pripremljena ribarska marenda, a po završetku regate ribarska večera s podjelom plaketa za sudjelovanje. Zahvaljujući ACI marini Opatija u Ičićima, za sve sudionike koji dolaze kopnenim putem bila je osigurana dizalica za spuštanje i podizanje barki te parking za automobil i prikolicu. Na regati su mogle nastupiti tradicijske drvene barke tipa batana, pasara, guc, gajeta, leut i dr. opremljene tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno, strmo).

ODRŽIVOST PROJEKTA
Ova regata ušla je u kalendar održavanja regata tradicijskih barki na jedra na Sjevernom Jadranu, ljubaznošću Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine sjevernog Jadrana. Nadogradnjom u kvaliteti pripreme i realizacije iz godine u godinu, Regata barkajola trebala bi postati turistički projekt cijele zajednice. Povijesna tradicija, ”kako je nekad izgledalo”, a popraćeno novim turističkim trendovima, u konačnici mora prikazivati vrijednosti kojima su određena mjesta imala i sačuvala svoju turističku posebnost.

OSNOVNI ZADACI
Prema dr.sc. Robertu Mohoviću, predsjedniku koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, ovakvim projektima osnovni zadaci su :
• očuvanje postojećih brodova i brodica koje još uvijek imaju autohtonu vrijednost, njihova eventualna rekonstrukcija, te izgradnja replika povijesnih plovila,
• osmišljavanje događanja koji su izravno ili neizravno vezani na revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine,
• pristup problemu treba biti i znanstven i popularan, te treba biti baziran na metodologiji koja se sastoji od istraživanja, prezentacije i edukacije,
• osmisliti prezentaciju, popularizaciju i isticanje značenja ideje očuvanja i revitalizaciji pomorske, ribarske i brodograđevne baštine.

U tom smislu valja potaknuti suradnju i pokroviteljstvo medija. Razvojem ovakvih projekata postigli bi se zasigurno šira društvena korist, posebno u turističkom smislu, ali i afirmaciji Hrvatske kao kolijevke brodogradnje i pomorstva u EU gdje valja zaštititi svoj identitet, između ostalog i valoriziranjem svoje te istaknuti svoje komparativne prednosti

tzicici_rollup_ regata_3SUDIONICI 1. REGATE BARKAJOLA ”MELKIOR PARAGVAJ”
RK  8452 – GAJETA – LATINSKO JEDRO – Igor Felker
OP 973 – KVARNERSKI GUC, STRMO JEDRO- Mirko Dujmović
MD 551 – KVARNERSKI GUC, OGLAVNO JEDRO – Obitelj Mohović
OP 336 – KVARNERSKI GUC, STRMO JEDRO- Dino Mišćenić
MD 48 – PASARA STAKLOPLASTIKA,- Boris Rosović
OP 1426 – KVARNERSKI GUC, STRMO JEDRO- Feručo Brubnjak
MD 186- KVARNERSKI GUC, OGLAVNO JEDRO, – Robert Valentin
OP 704- LOVRANSKI GUC, OGLAVNO JEDRO – Đuro Dekanović
MD 356 – KVARNERSKI GUC, OGLAVNO JEDRO – Mladen Banovac

PUBLIKA
Regata barkajola interesantna je svim dobnim skupinama. Time još više ima potencijala dobivati na popularnosti. Ipak, postoji i ciljana skupina, vezana isključivo za struku, jer  izrada jedara i upravljanje tradicijskim plovilom zahtijeva posebno umijeće. Isto tako, radi se o obiteljskoj tradiciji, koja se prenosi s koljena na koljeno, jer gostima koje prevoze, barkajoli nisu samo taksisti nego i prijatelji, pa je i svojevrsna turistička atrakcija.

SPONZORI
Svi sudionici dobili su prigodne majice, šešire, šalice sa logom regate, te marendu i večeru, dok su cjelokupnu manifestaciju sponzorirali Paragvaj tours, Aci D.D., Generali osiguranje, Turistička zajednica Ičići, MO Ičići, Udruženje obrtnika Opatija, YC Croatia, Visintin vinarija, U.O. Caffe Gloria, Lučica Ičići, Bogus, Klapa Ris, Kalina Rijeka, Orada trade, pekara Korina, Buretić, Casa Marsic i Bod Ugostiteljstvo.

ZAHVALE
Zahvaljujemo svim sponzorima, sudionicima i dr.sc. Robertu Mohoviću, predsjedniku koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

 

 

Hrana i piće

RESTAURANT COMMODORE
RESTAURANT GALEB
PIZZERIA BUSOLA
BISTRO LUČICA
BISTRO VENEZIA
BISTRO SUNCE
VINI BABILONI
CAFFE BAR MONTE CAPRA
PIVNICA TRIESTINA
CAFFE BAR CALYPSO
CAFFE BAR ROŽICA
CAFFE BAR RARA IČIĆI
CAFFE BAR SUNSET